Terug

Wat verandert er voor jou als werknemer in 2023?

Mara Kwasniewska
11/1/2023
3
min

De eerste maand van 2023 is begonnen en dat betekent dat er nieuwe regels rondom de arbeidswetgeving zijn geïmplementeerd. Dit jaar is er veel veranderd in het voordeel van de werknemers. Zo is het minimumloon verhoogt en kunnen mensen gebruik maken van het STAP-budget. Benieuwd naar de rest van de veranderingen? Lees dan snel verder.

Verhoging van het minimumloon

Ja, je leest het goed! Op 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10,15%. Deze verhoging van het wettelijk minimumloon is een gevolg van de prijsstijgingen. Dit is goed om te weten voordat je begint met solliciteren, want werknemers van 21 jaar en ouder hebben nu recht op een brutoloon van minimaal 1.934,40 euro per maand.

Reiskostenvergoeding

Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog van 19 naar 21 cent. Autorijden en het gebruik van openbaar vervoer wordt steeds duurder, waardoor werknemers steeds meer moeten betalen om op kantoor te verschijnen. Daarom mogen werkgevers nu reiskosten belastingvrij aan hun werknemers vergoeden, waardoor de onbelaste vergoeding stijgt.

Stel je voor: je moet elke dag 20 km reizen en werkt vijf dagen in de week. In plaats van € 152,- euro per maand ((20 km x 2) x 5 dagen x 0,19 cent) x 4 weken), ontvang je nu dus € 168,- euro per maand ((20 km x 2) x 5 dagen x 0,21 cent) x 4 weken).

STAP-budget

In 2023 stelt de overheid het STAP-budget beschikbaar om een training, opleiding of cursus te volgen. Met het geld (jaarlijks maximaal 1000 euro per persoon) kan je jouw vaardigheden verder ontwikkelen of zelfs uitbreiden. Deze regeling bestaat, omdat de overheid wil dat je als werknemer of werkzoekende zelf beslissingen kan maken over je ontwikkeling tijdens je loopbaan. Waarom? Het vergroot de kansen om je huidige baan te behouden of zelfs een promotie te maken. Je kan het STAP-budget ieder jaar aanvragen. Dit jaar begint de eerste aanvraagperiode op dinsdag 28 februari om 10.00 uur.  

Wat betekent dit voor jou? Wil jij je verder ontwikkelen en specifieke opleidingen volgen? Bespreek dit met de HR-afdeling.

Wet ‘Werken waar je wilt’

Deze wet bepaalt dat de werkgever het verzoek van een werknemer om thuis te werken moet aanvaarden. Maar het moet natuurlijk wel redelijk zijn en mogelijk in combinatie met het soort werk dat je als werknemer doet. Deze wet geldt andersom als je juist op kantoor wilt werken als thuiswerker. Let wel op, want alleen als de werknemer een verzoek indient voor werken vanaf zijn thuisadres is de werkgever verplicht dit te accepteren. De wet in kwestie geeft werknemers meer vrijheid met betrekking tot hun werkplek. Ze hebben door de nieuwe situatie meer controle over hun balans tussen werk en privéleven.  

Pensioenleeftijd omhoog

Vanaf 1 januari 2023 gaat de pensioenleeftijd omhoog naar 66 jaar en tien maanden. Dit betekent dat iedereen die na 31 mei 1956 en vóór 1 maart 1957 is geboren, in 2023 de pensioenleeftijd bereikt. In 2024 verandert de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd niet één jaar stijgen voor elk jaar dat we langer leven, maar acht maanden.

De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar minder dan voorheen. De reden dat de pensioenleeftijd omhooggaat, is dat de gemiddelde leeftijd in Nederland stijgt. Op je loonstrookje zie je dat je maandelijks AOW-premie betaalt. Wie werkt betaalt de AOW van de gepensioneerde generatie op dat moment. We noemen dit systeem een omslagstelsel.

Dit systeem begint nu een probleem te worden, omdat de gemiddelde leeftijdsverwachting in Nederland toeneemt. Toen de AOW werd ingevoerd was de gemiddelde pensioenleeftijd 73 jaar. Inmiddels is de levensverwachting 81 jaar. Ouderen maken nu dus gemiddeld twee keer zo lang gebruik van de AOW. Het gevolg is dat minder mensen werken en AOW-premie betalen. Met andere woorden: de in 1957 ingevoerde AOW is nu te duur.  

Meer nieuwe wetten in 2023

Het kabinet heeft plannen om in 2023 de ketenregeling af te schaffen. Momenteel breekt de ketenregeling als er meer dan zes maanden pauze is tussen contracten. Na zes maanden staat de teller weer op nul. Wat betekent dit?

Stel je werkt bij een organisatie en hebt drie contracten, maar je gaat zeven maanden op reis. Gewoonlijk krijg je bij je 4e contract een vast contract. Vroeger was dat niet het geval omdat je zeven maanden wegging. Je begon dan weer bij je ‘eerste contract’. Er zijn plannen om deze regeling af te schaffen. Zodra deze regeling actief is, krijg je na je derde, een vast contact. Zelfs als je een onderbreking van meer dan zes maanden hebt gehad!

Naast de ketenregeling wil het kabinet de oproepovereenkomst afschaffen. Om meer loon- en roosterzekerheid te creëren zullen oproepcontracten zoals nuluren- en min-max verdwijnen. Basisovereenkomsten komen, met uitzondering van studenten en scholieren, met minimaal één kwartaalurennorm.  

Neem deze punten goed door en bespreek ze met jouw HR-afdeling om te kijken of je ergens voor in aanmerking komt.  

Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze HR-afdeling.

Heb je vragen?

Meer insights en cases